אבטחת מידע שכר נהוג בתחום
אין זה סוד שבשני העשורים האחרונים, היי טק כמקצוע החליף את חלומה של האמא הישראלית ותפס את מקום הרופא או עורך הדין; גם בתקופות של האטה כלכלית כגון מגפת הקורונה, דווקא שוק ההיי טק המשיך להמריא ואף שבר שיאים מסוימים. זאת, תודות לעובדה שלמעשה הכל עובר היום במרשתת. כתוצאה מכך, גם הביקוש לעובדים מיומנים בתחום של אבטחת מידע הלך ועלה.
שנקר הנדסאים: רוכשים ידע ומיומנות בתחום אבטחת המידע
בשנקר הנדסאים שמים דגש רחב על תחום אבטחת המידע, כאשר קיימים שני מסלולים מרכזיים לרכישת ידע ומיומנות פרטית בתחום:
קורס סייבר ואבטחת מידע: הקורס נלמד כקורס חובה במסגרת לימודי הנדסאי תוכנה, והוא כולל 160 שעות אקדמיות המשלבים הקניית ידע וכלים מעשיים.
קורס python וקריפטוגרפיה: הקורס כולל 112 שעות אקדמיות, והוא נלמד במהלך שנה ב’ ללימודי הנדסאי שבנקר הנדסאים.
המיקוד המעשי וההכשרה המעמיקה מבטיחים לבוגרי המסלולים השונים יתרון משמעותי בשוק העבודה בתחום אבטחת המידע, והשכר שהבוגרים מקבלים נחשב גבוה בהתאם.
אין זה פלא אפוא שבהתאם לביקוש לעובדי אבטחת מידע שכר העובדים גם הוא עלה. כאן אנו ניתן סקירה על התחום של אבטחת מידע שכר העובדים בו, מה דרוש על מנת להתברג בתחום, ומדוע כדאי לרכוש ידע בתחום בשנקר הנדסאים.
אבטחת מידע: רקע
סייבר סקיוריטי (להלן: אבטחת מידע) הינו ענף שעוסק בהגנה מפני גישה, ציתות, חשיפה והעתקה של מידע או מערכות של מידע מפני גורמים זדוניים או כאלה שאינם מורשים. גורמים שכאלה יכולים להשתמש, לשבש או אף להשמיד את המידע, ולכן אבטחתו ושמירה על סודיותו של המידע הינה קריטית לכל ארגון ולמעשה כל אדם העושה שימוש במחשב. כאשר עוסקים באבטחת מידע, המושג כולל הן אבטחה פיזית הן אלקטרונית- כל צורת אחסון שלו, כך שהמידע יישאר מוגן, שלם וזמין למורשים לכך. קיימים סיכונים רבים על בסיס יומיומי אשר אליהם מערכות מידע חשופות, ושבטחון ושלמות המערכות עלולים להיפגע מהם.
יכולת הגנה על מערכות
ההגנה על מערכות אלה הינה בת מספר שכבות: אבטחה פיזית של מערכות החומרה והתוכנה, אבטחת רכיבי התקשורת ואבטחת המידע אשר נאגר בהן. למרות שמאגרי מידע רבים (בין אם של מדינות או תאגידים, בין אם של אנשים פרטיים) מאוחסנים על גבי מחשבים בעלי גישה לאינטרנט, גם למאגר ללא גישה שכזו אפשר לגרום נזק באמצעות גישה ישירה. כך ישנו סיכון לזליגת מידע אישי, עסקי או אף בטחוני לגורמים שאינם מורשים.
בתמצות, אלה הם שלושת העיקרים של אבטחת מידע כמקצוע:
- סודיות- הגבלה של גישה או חשיפה של לא מורשים למידע, ובכלל זה הגנת פרטיות וקניין רוחני;
- שלמות- הגנה מפני שינוי לא מורשה של המידע או השמדה שלו, כולל אימות הזהות של בעלי המידע;
- זמינות- שמירת המידע זמין ונגיש באופן יעיל. ובראשי תיבות לועזיות: CIA.
אז איך הופכים למאבטחי מידע מדופלמים?
כאמור, כתוצאה מפריחת שוק ההיי טק, נוצר ביקוש גם במקצועות אשר אינם מצריכים לימודים של שלוש או ארבע שנים ותואר אקדמי בתחום; כזה הוא גם הענף של אבטחת מידע. המדובר במקצוע מוכוון ומוגדר, אשר לרוב מצריך לימודי תעודה שבמסגרתם עוברים קורס סייבר ואבטחת מידע. לחלופין, ישנם שני קורסים מעמיקים – סייבר אבטחת מידע ותקשורת נתונים – אשר נלמדים במסגרת לימודי הנדסאי תוכנה. לאחר מכן, אפשר להיקלט בשוק העבודה ולהתחיל להחזיר את ההשקעה.
אבטחת מידע שכר
ככל תחום ומקצוע, גם באבטחת מידע השכר הינו נגזרת של מספר פרמטרים- בין השאר של ותק. אך כן ניתן לומר שבכל הנוגע לאבטחת מידע, שכר העוסקים במלאכה נחשב גבוה מהממוצע. להלן הנתונים העדכניים (נכון לשנת 2024): שכרו של עובד מתחיל באבטחת מידע (המכונה “ג’וניור”) עומד על כ-12 אלף שקלים בחודש, אך לרוב זהו השכר הנמוך ביותר- במקרים מסוימים כבר השכר ההתחלתי יכול להגיע אף ל-18 אלף ₪. כאמור, הדבר תלוי במספר גורמים, כגון סוג החברה המעסיקה וההתמחות הפרטנית של העובד. עם נתוני פתיחה שכאלה, ברור שמדובר במקצוע רווחי: לאחר ותק של חמש שנים, מומחה סייבר יכול לצפות לשכר הנע בין 20 אלף ל-30 אלף ₪ בחודש. ומה בהמשך? שכרו של בודק חדירות PT יכול להאמיר ל-50 אלף ₪, וכך גם של IR, FORENSICS או של THREAT HUNTING.
טבלת סיכום
בכל הנוגע לאבטחת מידע, השכר מושפע בעיקר משישה גורמים: ניסיון והשכלה, מיומנות טכנית, סוג התפקיד והאחריות הטמונה בו, מיקום, סוג המעסיק, והסמכות העובד.
תפקיד (ניסיון) |
שכר בשקלים |
עובד מתחיל (ג’וניור) |
12,000 – 18,000 |
מומחה סייבר (ותק 5 שנים) |
20,000 – 30,000 |
PT, IR, Forensics, Threat Hunting |
עד 50,000 |